“100 jaar Zuiderzeewet en werk, gevangen met een schaar”

Dit item is verlopen op 31-05-2018.
Henk Kapitein

Op vrijdag 23 februari a.s. om 16.00 uur opent de wethouder Cultuur van de gemeente Urk, de heer F. Brouwer, in het provinciehuis te Lelystad, de expositie met opmerkelijke papierknipkunst van Henk Kapitein uit Urk.

Henk Kapitein(56) in het dagelijkse leven werkzaam als docent CKV/Beeldende Vorming heeft sinds hij in 1992 begon als papierknip kunstenaar een totaal eigen stijl ontwikkelt waarmee hij zich onderscheidt onder papierknip kunstenaars uit geheel Europa. Begonnen als knippend tekenaar, waarbij de schaar de vervanger was van het potlood, zijn de laatste werken puur gebaseerd op het creëren van zo min mogelijk witte ruimten in zwart papier, waardoor er een geheel eigen beeldvorm ontstaat.

Henk maakt met schaar en papier werken variërend van A5 tot en met A1 formaat en heeft op deze wijze diverse beelden van 100 jaar Zuiderzeewet en werk vastgelegd. In zijn werken zijn diverse stromingen binnen de beeldende kunst waarneembaar, zoals Op-Art, Realisme, Pointillisme en Art Nouveau. Hij heeft inmiddels zijn medewerking verleent aan diverse TV opnames, zowel regionaal als landelijk. De papierknipkunst zelf staat sinds 2013 op de lijst van beschermd immaterieel erfgoed van Unesco.

In deze expositie zijn werken te zien die de inpoldering en drooglegging zelf verbeelden, maar ook wat er door de drooglegging aan sfeer en romantiek rondom de Zuiderzee is verdwenen.

De expositie is van 23 februari tot en met 9 april 2018 te zien in het provinciehuis, Visarenddreef 1 te Lelystad. Openingstijden zijn van maandag tot en met vrijdag tijdens kantooruren.