Aardgasloos bouwen per 1 juli 2018

Dit item is verlopen op 15-07-2018.

Met de ondertekening van het klimaatakkoord van Parijs in 2015 heeft Nederland zich gebonden aan maatregelen om  klimaatverandering tegen te gaan. Het aardgasvrij maken van de gebouwde omgeving is hiervan een belangrijk onderdeel. Dit is een omvangrijke opgave voor de gemeente en alle betrokken partijen. De eerste stap hierin is het realiseren van aardgasvrije nieuwbouw. Het gaat hierbij om kleinverbruikers, zowel nieuwe woningen als nieuwe bedrijven.

Aardgasvrij bouwen komt in stroomversnelling

De laatste maanden is aardgasvrije nieuwbouw de nieuwe norm geworden in Nederland. Ook in onze gemeente is aardgasvrije nieuwbouw de norm. Hiertoe heeft ons college in het begin van dit jaar een besluit genomen. Per 1 juli 2018 wordt de wet VET van kracht. Het is vanaf dan wettelijk niet meer toegestaan om nieuwbouw met aardgasaansluiting te realiseren. Dit betekent dat de aanvragen voor een omgevingsvergunning van nieuwbouw met een kleinverbruikersaansluiting per 1 juli 2018 moeten uitgaan van aardgasvrij bouwen. Aanvragen die na 1 juli 2018 uitgaan van een aardgasaansluiting moeten worden geweigerd.

Het belang van aardgasvrij bouwen

Ook vanuit maatschappelijke overwegingen is het wenselijk alle nieuwbouwwoningen vanaf nu aardgasvrij te realiseren. Elke bewoner die nu de sleutel ontvangt van een woning voorzien van een HR-ketel heeft eigenlijk een woning met een achterstand. De investering om de woning alsnog aardgasvrij te maken komt bij een niet aardgasvrije woning in de toekomst bij de woningeigenaar te liggen.

Afwijken van aardgasvrij bouwen?

Gemeenten kunnen in zeer bijzondere gevallen afwijken. De kans dat dit gebeurt is erg klein blijkt uit de ministeriƫle uitzonderingsregeling die bijna klaar is. Uit een gesprek met de VNG en eerder met het ministerie, is duidelijk dat afwijken slechts kan in zeer bijzondere gevallen.

Informatie

Projectontwikkelaars en bouwbedrijven zijn deze week per brief geĆÆnformeerd over gasloos bouwen. Zij kunnen u informeren over de veranderingen. Mocht u nog vragen hebben, dan kunt u contact opnemen met M.G. van der Woude, eenheid Realisatie & Beheer, tel. 0527-689868.   

  • Lees voor